Avantajele Voluntariatului

Avantajele Voluntariatului

Unul din cele mai cunscute beneficii ale voluntariatului este impactul asupra comunitatii. Voluntarii neplatiti sunt de obicei liantul care tine o comunitate unita. Voluntariatul te ajuta sa stabilesti legaturi cu comunitatea in care traiesti si sa o faci un loc mai bun. Oricum, voluntariatul este un drum cu doua directii, si te poate ajuta in functie de cauza pentru care alegi sa militezi. Dedicandu-ti timpul ca voluntar te ajuta sa-ti faci noi prieteni, sa iti multiplici reteaua de cunostinte, si sa iti ridici aptitudinile sociale.

Una din cele mai bune moduri de a-ti face noi prieteni este sa faci activitati de grup. Voluntariatul este o forma buna prin care poti cunoaste oameni noi, mai ales atunci cand esti nou in zona. Voluntariatul intareste legaturile cu comunitatea expunandu-te oamenilor cu aceleasi interese, vecinior si oferindu-ti activitati captivante.
In timp ce unii oameni sunt sociabili, altii sunt rusinosi si le e greu sa cunoasca persoane noi. Vountariatul iti da oportunitatea de a practica si dezvolta abilitati sociale, cand te intalnesti in mod regulat cu un grup de oameni cu interese comune. Cand ai momentul, este usor sa iti faci prieteni.

Voluntariatul iti intareste increderea in tine
Voluntariatul iti poate intari increderea in propria persoana si poti fi satisfacut de propria viata. Ii ajuti pe ceilalti ceea ce iti confera un sentiment de multumire. Rolul tau ca voluntar iti poate da un sentiment de mandrie. Cu cat te simti mai bine cu tine insuti cu atat iti doresti mai mult sa ai o viziune pozitiva asupra vietii.

Voluntariatul combate depresii
Un factor de risc in depresie este izolarea sociala. Voluntariatul te mentine in contact cu ceilalti si te ajuta sa iti dezvolti un sistem de ajutor si aparare solid, care te poate proteja impotriva stresului si depresiei cand ai momente dificile.

Voluntariatul te ajuta sa iti mentii sanatatea psihica
Voluntariatul este bun la toate varstele dar in special la adulti. Studiile arata ca cei care fac voluntariat au o viata mai lunga decat cei care nu fac.

Din cauza lipsei mijloacelor de transport, a lipsei de timp, dizabiitatilor sau din alte motive, multi oameni prefera sa voluntarieze prin telefon sau pe internet. Sunt multe proiecte in care poti sa ajuti. Scrisul si designul grafic se poate face si de acasa, si in aceasta era digitala in care traim multe organizatii au nevoie de ajutor cu email si site-uri web.

Daca crezi ca voluntariatul de acasa poate fi benefic pentru tine, contacteaza organizatia care iti place si intreaba ce posibilitati exista. Unele organizatii iti pot cere sa faci un training sau sa te prezinti la intalniri periodice.

Voluntariatul te poate ajuta in cariera
Daca ai in plan o noua cariera voluntariatul te poate ajuta sa capeti experienta in zona ta de interes si sa cunosti oameni din domeniu. Daca nu planuiesti sa iti schimbi domeniul de activitate, voluntariatul iti poate oferi oportunitatea de a practica aptitudinile de care ai nevoie la muca, cum ar fi lucrul in echipa, comunicarea, rezolvarea unor probleme, planificarea proiectelor, managementul responsabilitatilor si organizarea. Te poti simti mai confortabil incercand toate acestea la munca dupa ce le-ai exersat in prealabil ca voluntar.

Voluntariatul iti poate oferi experienta
Voluntariatul iti ofera sansa de a incerca un nou domeniu fara a face schimbari pe termen lung. Este de asemenea, un mod bun de a castiga experienta intr-un nou domeniu. In unele domenii, poti fi voluntar direct intr-o asociatie care face lucrurile de care esti interesat. De exemplu daca esti interesat de nursing poti fi voluntar la un spital sau la o casa de asistenta medicala. Voluntariatul te poate expune unor organizatii profesionale care te pot ajuta in cariera.