Bunatatea Te Face Fericit Si Fericirea Te Face Bun

Bunatatea Te Face Fericit Si Fericirea Te Face Bun

In unele dintre studii publicate anul trecut in Jurnalul de Psihologie Sociala cercetatorii din Marea Britanie au avut participantii care faceau chestionare in legatura cu satisfactia si fericirea a 86 de oameni din cele 3 grupuri.

Unul dintre grupuri a fost pus sa faca acte de bunatate timp de 10 zile.

Celalalt a fost pus sa se implice in actiuni pentru tineri timp de 10 zile iar al treilea grup nu a primit nicio sarcina. Dupa 10 zile cercetatorii au cerut participantilor sa completeze din nou chestionarul.

Grupul care a facut acte de caritate si cel care s-a implicat in actiuni pentru tineri au evut procente egale de fericire, al treilea grup nu a avut nimic. Dar bunatatea poate avea efecte mai profunde asupra fericirii noastre in acord cu cel de-al doilea studiu efectuat si condus de cercetatorii de la Harvard si british Columbia.

In acest studiu cercetatorii au cerut de la 25 de participanti sa cheltuiasca. Ei au folosut intre 20 si 100 de dolari pentru ei. Ceilalti 25 de participanti au primit sarcina de a da bani pentru altii.

Inainte de asta au completat un chestionar in care au exprimat cat de fericiti sunt. Cercetatorii au dat mici sume de bani si doua optiuni: fie sa foloseasca banii pentru ei (platind o factura, sau cumparandu-si pur si simplu ceva) sau sa ii foloseasca pentru altcineva printr-o donatie sau un cadou. Cercetatorii le-au spus sa aleaga ceea ce ii va face fericiti, adaugand ca alegerea lor va ramane anonima, in cazul in care simt presiunea de a fi altruisti.

Cercetatorii au facut dou mari descoperiri. Prima, oamenii devin fericiti cand sunt pusi sa isi aminteasca ultima data cand au facut un cadou chiar mai fericitit decat atunci cand au cumparat ceva pentru ei. Cei mai fericiti participanti care au fost generosi in trecut acum sunt predispusi sa fie altruisti.

Nu toti participantii care au fost generosi in trecut sunt fericiti dar cei care au fost sunt oricum mult mai fericiti decat ceilalti.

Rezultatul sugereaza o posibila viziune anterioara pozitiva, fericita si binevoitoare, care ii incurajaza pe ceilalti.