Dizabilitatile

Dizabilitatile

Dizabilitatile sunt consecintele unor afectiuni care pot fi fizice, cognitive, emotionale, de dezvoltare sau combinatii ale acestora. O dizabilitate poate fi prezentata de la nastere sau poate aparea pe parcursul vietii.

Dizabilitatile sunt reprezentate de limitari ale activitatii, restrictii de participare la anumite actiuni, probleme in functionarea organismului sau in structura acestuia, activitati limitate . o dizabilitate este n complex de fenomene refelactandu-se asupra interactiunea intre om si societate.

Un individ poate fi catalogat drept cu dizabilitati daca are un handicap sau daca e perceput ca avand dizabilitati in functie de normele standard ale grupului din care face parte. Aceste handicapuri pot include afectiuni senzoriale, fizice si cognitive sau de dezvoltare. Problemele mentale conscute ca dizabilitati psihiatrice sau psihosociale si alte boli cronice pot fi considerate dizabilitati.

Unii avocati refuza sa catalogheze anumite conditii drept dizabilitati, cum ar fi autismul, argumentand ca sunt diferente de dezvoltare care sunt stigmatizate de societate pe nedrept.

Dizabilitati fizice
Orice handicap care limiteaza functionarea fizica cum ar fi oasele fine, afectiuni de miscare. Dizabilitatile fizice se manifesta atunci cand din cauza unui handicap o persoana nu poate face in mod corespunzator activitatile de zi cu zi ca de exemplu sa urce scari. Daca constructia in care locuieste are lift atunci aceasta problema nu mai este considerata dizabilitate.

Dizabilitati senzoriale
Sunt handicapuri ale simturilor. Termenul este folosit in primul rand pentru afectiuni de vedere si de auz, dar si alte simturi pot fi afectate.

Handicapuri vizuale
Handicapurile vizuale sunt reprezentate de pierderi de vedere la un asemenea grad incat persoana are limitari semnificative ale capacitatii vizuale rezultate din traume, conditii congenitale si degenerative care nu pot fi corectate prin mijloace conventionale, ca lentile, chirurgie si medicamente.

Dizabilitati auditive
Handicapurile de auz sau dificultatile de auz se manifesta prin nedetectarea completa sau partiala a sunetelor de anumite frecvente a care in mod normal urechea ar trebui sa auda.

Alte dizabilitati: dizablitate de echilibru, dizabilitate intelectuala, dizabilitate intelectuaa sau emotionala, dizabilitati de dezvoltare, dizabilitati invizibile.